Cleanrooms

We worden ons steeds meer bewust van het belang van – de noodzaak aan – schone onderzoeks- en productieomgevingen. Een controlled environment is dan ook vaak een essentieel onderdeel van het bedrijfsproces. CTC Solutions is een expert als het gaat om het beheersen van contaminatie – vervuiling – door middel van een cleanroom (en aanverwante ruimtes). Is een controlled environment ook een essentieel onderdeel van jouw bedrijfsproces?

Onze jarenlange ervaring en brede expertise op het gebied van controlled environments staan garant voor innovatieve en turnkey oplossingen. Een cleanroom bouwen die voldoet aan uw cleanroom klasse, wensen, normen, voorschriften en randvoorwaarden is ons specialisme. Geen idee waaraan uw cleanroom moet voldoen? Geen probleem, wij zijn u graag van dienst met bouwtechnisch en technologisch advies met betrekking tot de bouw van uw cleanroom.

Als onafhankelijk bouwmeesters begeleiden wij uw cleanroom project van advies tot bemiddeling, ontwerp, bouw en onderhoud. Dat doen we vanuit een coördinerende rol van álle bouwkundige en installatietechnische samenwerkingspartners. CTC Solutions ontzorgt gedurende het gehele proces.

Wat is een cleanroom?

Een cleanroom is een werk-, proces- of productieomgeving met een zeer hoge luchtzuiverheid die ontworpen is om contaminatie van producten of processen te voorkomen. Contaminatie is in de lucht aanwezige verontreiniging zoals stofdeeltjes, vezels of chemische dampen. In een cleanroom moet deze contaminatie volgens de geldende NEN-EN-ISO 14644 – 1 norm worden beperkt tot gespecifieerde grenzen. De omgeving waarin de cleanroom zich bevindt kan sterk variëren; van een ruimte waarin computerchips worden geproduceerd tot operatiekamers. Het doel blijft echter hetzelfde: er mag onder geen beding een mogelijke verontreiniging de ruimte in of uit.

Turnkey cleanroom

Een turnkey cleanroom is een kant-en-klaar opgeleverde en geheel afgewerkte cleanroom die u direct in gebruik kunt nemen. CTC Solutions draagt zorg voor het gehele proces. Het bouwen van een turnkey cleanroom is een complexe opgave waarbij uitgebreid vooronderzoek noodzakelijk is. Onze experts beoordelen allereerst de huidige werkwijze van uw bedrijf en de bestaande wetgeving binnen uw branche. Op basis hiervan weten wij aan welke classificatie uw nieuwe cleanroom moet voldoen.

Op grond van het vooronderzoek ontwikkelen wij een uniek cleanroom ontwerp, zodat u in de toekomst kunt werken in een stofarme omgeving. Het door ons laten bouwen van een turnkey cleanroom ontzorgt u compleet: wij nemen u alles uit handen, van ontwerp tot en met de nazorg.

Wat is een Modulaire cleanroom?

Al onze cleanrooms worden modulair gebouwd. Dat wil zeggen dat de cleanroom wordt opgebouwd uit modules. We kunnen cleanrooms van enkele vierkante meters tot duizenden vierkante meters bouwen, en ze kunnen ook rondom bestaande installaties worden geïnstalleerd. Het modulaire ontwerp houdt in dat onze cleanrooms kunnen worden uitgebreid of verplaatst, waarmee u de productieruimte kunt vergroten wanneer de vraag toeneemt.

CTC Solutions adviseert in dat geval ook graag over bouwkundige constructies en de meest geschikte bouwtechnische keuze van wanden, plafonds, vloeren, deuren en ramen.

In welke markten worden cleanrooms gebruikt?

De behoefte aan cleanrooms vloeit voort uit het feit dat de normale omgevingslucht altijd tot op zekere hoogte vervuild is met stof, uitlaatgassen, pollen of soortgelijke minuscule deeltjes. Hoewel dit verder geen gevolgen heeft voor mensen in het dagelijks leven, kunnen deze deeltjes aanzienlijke schade veroorzaken bij de productie van voedsel, computerchips of geneesmiddelen. Daarom is het voor de volgende industrieën en processen verplicht dat de werkzaamheden in een cleanroom plaatsvinden:

Welke cleanroom past bij mij?

We krijgen regelmatig de vraag: welke cleanroom past bij mij? Dit is afhankelijk van de werkzaamheden en het soort bedrijf en dan met name de tolerantie voor in de lucht zwevende deeltjes en/of ziektekiemen in een cleanroom. Simpel gezegd, hoe schoon (of vies) moet (mag) een ruimte zijn.

Daarom is er voor cleanrooms een indeling in verschillende zuiverheidsklassen, die gebaseerd is op de luchtzuiverheid die voor het betreffende doel vereist is. Ook de criteria voor classificatie verschillen per branche. Voor cleanroomklassen in de halfgeleider- of ruimtevaarttechnologie wordt als criterium de deeltjesconcentratie in de lucht gebruikt, maar voor een cleanroom in de voedselindustrie wordt ook het aantal micro-organismen gemeten. Voor geneesmiddelen en farmaceutische producten is daarentegen de hoeveelheid ziekteverwekkers de doorslaggevende factor.

De ISO 14644 voor cleanrooms definieert een aantal ISO-klassen: ISO klasse 1 tot en met ISO klasse 9. De ISO klasse geeft de maximale concentratie stofdeeltjes aan die in een cleanroom in de lucht mag zitten. Welke ISO klasse voor jou van toepassing is hangt hierbij af van een aantal factoren zoals het (werk)proces dat plaatsvindt, hoe kiem- en stofarm de ruimte moet zijn en de geldende wet- en regelgeving. Uiteraard denken wij graag met u mee!

Hoeveel kost een cleanroom?

Ieder project is uniek, dit geldt ook voor het bijbehorende kostenplaatje. Zodra de details van een project duidelijk zijn, kunnen we een raming maken. Neem vrijblijvend contact op om samen de mogelijkheden te bespreken.