Food (cleanrooms)

De Food sector is een marktsegment waarbinnen een steeds strengere eet- en regelgeving van kracht is als het gaat om de voedselveiligheid. De Ready To Eat (RTE) markt groeit enorm en ook dat is een argument waardoor de hygiëne zonering binnen een productieruimte een meer belangrijke rol gaat spelen. Uiteindelijk worden de voedingsmiddelen niet meer thuis gekookt of gebakken maar direct geconsumeerd. Dat betekent dat het risico toeneemt. Steeds meer voedselproductiefabrieken kiezen voor het gebruik van cleanrooms, waardoor het niveau van algemene hygiëne in de hele industrie wordt verhoogd

Hogere hygiënenormen in de voedselindustrie

Het is begrijpelijk dat de voedingsindustrie veel hogere hygiënenormen hanteert dan de meeste andere industrieën. Het is van vitaal belang dat het voedsel dat we consumeren en aan andere mensen verkopen, niet alleen vers en lekker is, maar ook veilig. Dit is de reden waarom de procedures in de voedingsindustrie worden gekenmerkt door strikte regels en extreem hoge hygiënenormen.

Voordelen van cleanrooms voor voedingsbedrijven

Cleanrooms helpen het aantal ziektekiemen en schimmels te minimaliseren, waardoor het productieproces en de producten veel schoner en veiliger worden. Hierdoor wordt de houdbaarheid van producten langer, kunnen ze langer bewaard worden en kunnen meerdere preventieve stappen uit het productieproces worden uitgesloten, wat resulteert in een hogere efficiëntie en hogere marges. Cleanrooms verbeteren niet alleen de productkwaliteit, maar vereenvoudigen ook processen en verhogen de marges.

Voedingsbedrijven profiteren op verschillende manieren van cleanrooms: van verhoogde efficiëntie in de productie, via een verbeterde houdbaarheid tot een marketingvoordeel, als gevolg van het tonen van de schone productiemethode op de verpakking.

Disciplines waar cleanrooms nodig zijn

De belangrijkste gebruikers van cleanrooms zijn voedsel-, vlees- en zuivelverwerkingsfabrieken en gespecialiseerde voedselverwerkende bedrijven (gluten- en lactosevrije en anti-allergische voedingsmiddelen).

Op maat gemaakte cleanroom nodig?

Net als bij andere toepassingen worden de (meeste) cleanrooms die in de voedingsindustrie worden gebruikt, op maat gemaakt, rekening houdend met de ruimte en de apparatuur die nodig is om voedselproducten te produceren. De extreem hoge eisen vereisen dat de fabrikant nauw samenwerkt met de investeerder om een ​​optimaal ontwerp voor het productieproces te ontwikkelen.

CTC Solutions: uw cleanroom specialist

De behoefte aan cleanrooms vloeit voort uit het feit dat de normale omgevingslucht altijd tot op zekere hoogte vervuild is met stof, uitlaatgassen, pollen of soortgelijke minuscule deeltjes. Hoewel dit verder geen gevolgen heeft voor mensen in het dagelijks leven, kunnen deze deeltjes aanzienlijke schade veroorzaken bij de productie van voedsel, computerchips of geneesmiddelen. Daarom is het voor de volgende industrieën en processen verplicht dat de werkzaamheden in een cleanroom plaatsvinden: