Farma (Cleanroom)

De farmaceutische industrie kent zeer strenge wet- en regelgeving rond hygiëne en veiligheid (GMP en FDA). Vervuiling moet in het product worden uitgesloten en het proces moet onder gecontroleerde omstandigheden plaatsvinden. Je kunt je voorstellen dat een patiënt die ziek is nooit en te nimmer het slachtoffer mag zijn van (kruis)contaminatie en zich hierdoor nog slechter gaat voelen of er complicaties optreden na het slikken van een medicijn met het doel hem of haar juist weer gezond te maken. 

Farmaceutische cleanrooms

De farmaceutische industrie kent een aantal processen dat gevoelig is voor contaminatie.

  • Als u tabletten of capsules maakt heb je te maken met poeders in een droge en stoffige omgeving, waar kruisbesmetting een probleem kan zijn. Dit soort producten worden meestal in een ‘clean corridor’ omgeving gemaakt, waar de kamer onder onderdruk staat. Zo blijven de poeders op hun plek en wordt kruisbesmetting voorkomen.
  • Als u verwerkte steriele medicijnen maakt of vloeibare producten dan is het verspreiden van micro-organismen een issue. Om deze buiten te houden wordt er onder overdruk gewerkt en met een ‘dirty corridor’. Dit werkt goed, omdat vloeibare substanties nu eenmaal minder snel door de lucht verspreid worden.

CTC Solutions: uw cleanroom specialist

De behoefte aan cleanrooms vloeit voort uit het feit dat de normale omgevingslucht altijd tot op zekere hoogte vervuild is met stof, uitlaatgassen, pollen of soortgelijke minuscule deeltjes. Hoewel dit verder geen gevolgen heeft voor mensen in het dagelijks leven, kunnen deze deeltjes aanzienlijke schade veroorzaken bij de productie van voedsel, computerchips of geneesmiddelen. Daarom is het voor de volgende industrieën en processen verplicht dat de werkzaamheden in een cleanroom plaatsvinden: